december 14, 2015 Rifka Schepers

Dans der verwachtingen

Dans der verwachtingen

Mijn tweede jaar als zelfstandig communicatieadviseur is bijna voorbij. Ik heb prachtige projecten gedaan, stuiterhard gewerkt en goed gedraaid. Veel gegeven, en minstens zoveel geleerd. Tijd voor en kleine persoonlijke reflectie op werken met opdrachtgevers.

Tijd en focus

In mijn business draait alles om verwachtingen. Ik werk met professionals die heel goed weten wat ‘communicatie’ kan doen. Hoe je dat aanstuurt, hoeveel focus en tijd het kost om je doelstellingen helder te krijgen en wat je kunt creëren om daar te komen. Maar ook met potentiële opdrachtgevers die denken dat een vaag gevoel in drie middagen praten en twee uurtjes betaalde tijd door mijn toverstaf kan worden omgezet in een overdonderend succes. En alles er tussen in.

Verwachtingen managen

Hoe manage je dat? Door verwachtingen vooraf door te nemen en uit te spreken. Als het klikt, kom je tot prachtige resultaten. Een klus ontwikkelt dan ook, je raakt het niveau waarop je elkaar echt structureel kunt aanvullen. Aan de andere kant moet je soms ook met elkaar constateren dat het er gewoon niet in zit. Dan is mijn expertise niet waar de echte knel blijkt te zitten, de opdracht te vaag, geen klik in culturen, of domweg mijn uurtarief te hoog. Het is de kunst dat vooraf met elkaar in te schatten. En ook te benoemen. 

Blijven luisteren

Ieder mens denkt en handelt vanuit zijn eigen werkelijkheid en perspectief. Als freelancer wandel je heel diverse werelden binnen. Ik betreed nu regelmatig werelden waar ik me in eerste instantie vooral verwonder. Mijn ervaring tot dusver, hoe meer ik in het eerste gesprek mijn oordeel en verwachtingen uit kan stellen, hoe meer ik kan toevoegen. De beste communicatie begint nog steeds met luisteren. Door mij, èn mijn opdrachtgevers. Mijn voornemen voor 2016 is te blijven luisteren. De dans der verwachtingen managen. Ik ga voor het ritme van de salsa. Geen klompendans voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Bel, mail, volg! Of vul het formulier in.