september 22, 2017 Rifka Schepers

Een vrouw met ballen

een vrouw met ballen

Afgelopen voorjaar, een telefoontje: ‘Hallo met Annette Brunninkhuis, ik heb je telefoonnummer via via gekregen. Ik ga over vier weken een themadag voor relaties houden. De organisatie doe ik grotendeels zelf, maar heb een website en een uitnodiging nodig. Oh ja, ik wil er ook graag pers bij. Kun jij me helpen?’

Nieuwe economie

Het was het begin van een duizelingwekkend, stormachtig project. Stormachtig om de tijdsdruk, om de vele boodschappen en niet in het minst om Annette zelf. Want Annette schakelt als een malle. Annette heeft ballen. Annette wil de wereldeconomie omver blazen naar een nieuwe economie van duurzaamheid en gezondheid. Wars van het winstbejag van megabedrijven, de ziekmakende voedselindustrie en de afhankelijkheid van inkooporganisaties, heeft ze een eigen pilotproject klaar staan. Annette start een nieuwe regionale circulaire economie, maar dan met duurzaam en gezond boeren op basis van de biotoop van voor 1955.

Bestaande conventies overboord

Op het bestaande landgoed “Oude Brunninckhuis” heeft ze research en development gedaan voor een nieuwe natuurboerderij, die in Hezingen, onder de rook van Ootmarsum komt te staan. Een natuurboerderij waar alle bestaande conventies overboord gaan. Haar inspiratie? De natuur, cultuurhistorie en archeologie van de directe omgeving. Uit onderzoek naar een zo eerlijk mogelijke, natuurgetrouwe biotoop, kwam een schat aan informatie voor haar natuurboerderij naar boven. Spelt kwam bijvoorbeeld al in de bronstijd voor op deze gronden en haver en rogge ook al eeuwen geleden. De meest verrassende bijvangst; ze ontdekte en passant dat haar toekomstige boerderij in een cultuurhistorisch ‘vergeten’ buurtschap blijkt te staan. De naam van de buurtschap: Brunninkhuizen!

Totaalproject

Maar Annette doet meer dan onderzoeken en plannen maken. Tussen het boeren door maakt ze nu afspraken met landeigenaren in de omgeving, want de productie wordt gestaag opgeschaald. Ze debatteert met politiek, onderzoekers en ondernemers over het ideale verdienmodel. Ondertussen liggen haar ambachtelijk gebakken speltbroden op proef bij regionale bakkers in de schappen en smeedt ze plannen voor een webshop met eerlijke producten van de natuurboerderij. Duizelt het je al? Dan heb ik je nog niet eens verteld over haar contact met de Wageningen Universiteit over de preventieve werking van spelt, haver en rogge. Of de plannen voor het infocentrum Brunninkhuizen. Dat wordt een afspiegeling van het totaalproject van de natuurboerderij en de natuur, cultuurhistorie en archeologie van de verdwenen buurtschap. En ja, er komt ook een boek over de verdwenen buurtschap.

Door naar de volgende fase

Om kort te gaan, de website en open dag zijn er gekomen, de pers is gehaald. De gasten uit het bedrijfsleven, de overheid en de agrarische sector waren net zo onder de indruk van Annette’s brede scope en dadenkracht als ik. En Annette zelf? Die netwerkt, ontwerpt en boert al lang weer door naar de volgende fase. Soms belt ze me nog om bij te praten of even te sparren. Ik volg het inmiddels met iets meer afstand, maar iets zegt me dat we nog lang niet het laatste van deze vrouw met ballen hebben gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Bel, mail, volg! Of vul het formulier in.