Buitengewoon productief
Uit onderzoek blijkt al jaren dat bedrijven met tevreden en betrokken medewerkers beter financieel presteren. Bekend voorbeeld zijn de familiebedrijven, die presenteren doorgaans zo goed omdat op alle niveau’s de betrokkenheid hoog ligt. Eigenlijk weten we het ook allemaal wel. Als je goed in je vel zit kun je meer hebben. Dat geldt ook op de werkvloer. Een prettige bedrijfscultuur is buitengewoon productief.
Investeren loont
Het loont om in een gezonde bedrijfscultuur te investeren. Een medewerker die zich gewaardeerd voelt en weet wat er van hem verwacht wordt zal meer presteren. Interne communicatie kan daar direct aan bijdragen. Welke strategie en middelen zich daar het beste voor lenen hangt uiteraard af van de aard en omvang van het bedrijf. Een bouwbedrijf met 15 bouwvakkers communiceert anders dan een hightech onderzoekscentrum met 200 man personeel of een stichting met 500 vrijwilligers. Dat is logisch, toch?
Lastig
Waarom is het dan zo lastig om het goed te doen? Zowel managers als medewerkers worstelen regelmatig met interne communicatie: Tot op welk niveau geef ik inzicht in het beleid en in persoonlijke keuzes? Wanneer zeg ik te veel, of juist te weinig? Hoe uit ik waardering? Hoe verpak ik slecht nieuws? Hoe stimuleer of overtuig ik mijn mensen? Hoe krijg ik ze mee in mijn enthousiasme?
Ritme van de organisatie
In de praktijk ligt interne communicatie heel dicht tegen de interne organisatie aan. Hoe meer u op de norm en de ritmes van de organisatie aansluit, hoe productiever de communicatie én de mensen. Anders gezegd: hoe natuurlijker de communicatie, hoe hoger het rendement. De organisatiestructuur, bedrijfscultuur, mate van hiërarchie en de taakprocessen zijn bepalend voor hoe communicatie wordt vormgegeven en ontvangen. Van personeelsblad tot intranet, van jaarlijkse speech tot webinars, het is de toon die de muziek maakt.