augustus 17, 2018 Rifka Schepers

Kampeerders in hun habitat: doekslapers, surfcampers en de kwaliteitsfetisjist

Soorten kampeerders in hun habitat

Gelijk met de eerste kampeerkriebels starten ook vaak de eerste ‘selectiegesprekken’. “En? Wat gaan jullie doen?” … “Kampéééren? Och gut, dat moesten wij ook toen de kinderen klein waren. Zóóó blij dat ik nu weer het vliegtuig in kan!” Knipogend: “Vergeet je de wc-rol niet?” Daar waar niet-kampeerders je meewarig in het hokje ‘pleerol onder de arm’ stoppen en over gaan tot de orde van de dag, start hier de inside-lol voor kampeerders onder elkaar. Voor de niet-kampeerders: in deze habitat leven verrassend veel soorten vreedzaam naast elkaar.

Gelukkig van dennennaalden

Eén teen door de poort van de camping en de die-hard-kampeerders zien in één oogopslag wat voor vlees ze in de kuip hebben. Er zijn grofweg twee hoofdcategorieën: de bezoeker van de grote commerciële gezins-campings met alle faciliteiten en de duurzame natuurliefhebbende rustzoeker die bijzonder gelukkig wordt van fluitende vogels, dennennaalden, een klapstoeltje en een campingpitje.

Ordinaire toerist

De eerste groep kampeerders is natuurlijk geen echte. Als je ‘glampt’ een tent of een caravan huurt, ben je geen kampeerder, maar gewoon een ordinaire toerist op de camping. En als je jaar in jaar uit op dezelfde camping staat met je caravan, voortent, luifel, extra koelkast en elektrische fietsen, heb je geen caravan maar een  tweede huis op wielen.

Caravanist, camper of doekslaper?

Lijkt de echte kampeerder op het eerste oog makkelijk te herkennen, (stapt met stevige wandelschoenen, vastberaden blik en soepele tred door natuurgebieden) scheer ze nóóit over één kam. God beware de waterscheiding tussen de accommodaties. Een caravanist, camper of doekslaper slaapt tot aan zijn dood in zijn eigen soort hut en legt je graag in geuren en kleuren uit waarom. Punt. Nou ja, totdat ze ouder worden, dan eindigen ze allemaal in de caravan.

Type ‘klapstoel-campingpitje’

En dan heb je daarbinnen de niet-materialisten en de materialisten. De niet-materialist is heel overzichtelijk: het klassieke type ‘klapstoel-campingpitje’ zeg maar. We noemen ze tegenwoordig vooral duurzaam. Je herkent ze aan rondslingerende wandelroutes, waterzakken, het merkloze oproltafeltje uit 1972 (ooit geleend van ome Hendrik), sportsandalen, afritsbroeken en uiteraard de onmisbare rugzak. Deze soort komt voor in alle soorten accomodaties. Soms zelfs zonder accomodatie, slechts wandelend, op de fiets of alleen een auto.

De kwaliteitsfetisjist

De tweede soort is lastiger te duiden. Zo op het eerste oog lijken ze ook duurzame niet-materialisten, maar niets is minder waar. Hier treffen we de kwaliteitsfetisjisten, de urban hipsters en de retro-meisjes. De kwaliteitsfetisjist geeft bakken met geld uit aan vakanties. Hij zweert bij zijn ‘Aart Kok’ of ‘Holtkamper’. Koken gebeurt op een toestel waar hele scoutinggroepen jááren auto’s voor moeten wassen en nooit ontbreken de minimalistisch gestylde gadgets en de exclusieve, persoonlijk ‘getunede’ mountainbikes.

Klapdak en olijk kraaiende kleuters

De urban hipster is de vrolijke soort. Hij rijdt meestal in een blauw of geel gespoten camperbus. Vaak een wat ouder model en wel, niet, of half omgebouwd tot food-truck of surfcamper. Uiteraard met klapdak. Dit is de enige soort die makkelijk met andere soorten mixt (en bij voorkeur ook mee-eet). Opvallend vaak overigens met het type retro-meisje. Het retro-meisje zien we vooral tussen de campers en caravanisten en herkennen we allemaal. Je volgt gewoon de vrolijke vaasjes, hippe tijdschriften, olijk kraaiende peuters en bloemenpatronen op kussentjes, tafelkleden en gordijntjes.

Het juiste bod

En ik? Jarenlang heb ik elke zomer al dit heerlijks vanuit mijn luie stoel met een koel drankje in de hand bestudeerd. Maar wat hier na komt, weten we nog even niet. Onze ‘hut’ staat daarom nu op Marktplaats. Als het juiste bod komt, gaat ie weg en verzinnen we iets nieuws.

Nieuwsgierig tot welke categorie kampeerders wij behoren? Check mijn advertentie. En oordeel zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Bel, mail, volg! Of vul het formulier in.