april 6, 2014 Rifka Schepers

De kracht van storytelling

Fotokaart uit Nieuw Schoonebeek in Drenthe, ergens begin vorige eeuw.

Zolang ik mij kan herinneren, ben ik gek op verhalen. Verteld, geschreven, waar gebeurd, zelfverzonnen, het maakt niet uit. Als er maar een flinke portie sfeer in zit. Hoe vaak heb ik ademloos naar de verhalen van tante Ans geluisterd. Wat ze vertelde, had ze zelf beleefd of weer van mijn grootouders, mijn vader of van anderen gehoord. Meestal gingen ze over Nieuw schoonebeek of onze familie.

Ondernemende vrouwen

Met deze regels opende ik in 1997 het boekje: ‘ Eén winkel, drie verhalen’. Het was een ode aan mijn overgrootmoeder, mijn oma en mijn tante. Deze drie ondernemende vrouwen runden in mijn geboortedorp elk in hun eigen tijd een winkel met bijbehoren. Generaties lang was dit bedrijf het kloppend hart in mijn vaders familie. Mijn tante was de laatste in de rij die de winkel runde.

Van familieverhalen naar storytelling

Mijn familie is niet alleen besmet met ondernemersdrift, het zijn ook verhalenvertellers. Karakters, rituelen en anekdotes zijn generatie op generatie gekoesterd, nieuwe belevenissen gedeeld. Het pand van de winkel is al lang verkocht en afgebroken, het boekje vergeeld. Toch blijft de winkel het decor van mijn familiegeschiedenis. Het staat symbool voor ondernemerschap. En voor verhalen vertellen.

Een winkel of een website, what’s the difference? Ik pak de handschoen weer op. The story continues…

Meer over storytelling

Tagged: , ,

Contact

Bel, mail, volg! Of vul het formulier in.