maart 9, 2018 Rifka Schepers

Scrumsessie

scrumsessie

Impressie scrumsessie

Als scrummaster begeleid ik scrumsessies. Scrummen is een mooie manier om snel en gericht aan de slag te gaan met een project. Wie al eens een scrumsessie heeft meegemaakt, is snel om. Maar dat geldt duidelijk nog niet voor iedereen. Regelmatig zie ik de term scrum in de bekende lijstje met jeukwoorden staan. En ook krijg ik vaak de vraag: wat is scrummen eigenlijk? Daarom hier een korte uitleg.

Meer dan ‘geeltjes plakken’

Veel mensen herkennen Scrum als ‘geeltjes plakken’. Maar scrummen gaat veel verder. Scrum is een projectaanpak waarmee in projecten sneller en beter resultaat wordt bereikt. De kern van Scrum is doelgerichte samenwerking in een multidisciplinair team binnen een vastgelegde tijdsperiode. Scrum is een ‘Agile’ (lees: flexibele) manier van werken, Het stamt uit de IT, maar inmiddels wordt het ook toegepast in marketing, Sales, HR en finance. Scrummen kan ingezet worden voor langer lopende projecten, maar bijvoorbeeld ook als tweedaagse scrumsessie.

Volgens vaste rituelen

Bij scrummen wordt een project vooraf opgedeeld in vaste tijdvakken, dit zijn sprints. Dit zijn aaneengesloten periodes van werken, waarbij volgens vaste rituelen het werk wordt georganiseerd. Iedereen binnen het scrumteam is betrokken bij het plannen, het verdelen van de taken en het evalueren van de voortgang. En ja, dat gebeurt inderdaad met de beroemde geeltjes. 

Scrum is heel doelgericht

Scrum werkt heel doelgericht. De doelen worden niet alleen per project en per sprint (bij-)gesteld, maar ook per dag. Dit zorgt ervoor dat het team zich steeds weer flexibel kan organiseren rondom deze doelen.  Scrumsessies gaan er van uit dat de benodigde kennis om het project goed af te ronden in het team zelf aanwezig is. Omdat iedereen doorlopend dezelfde doelen deelt, kun je heel gericht daar naar toe werken. De doelen worden ook doorlopend samen met de opdrachtgever bijgesteld. Zo is de opdrachtgever op de hoogte van wat het team aan het doen is. Aan het eind van het project heb je dan het product dat je nodig hebt en voor ogen had. 

Onderstaand filmpje is een korte impressie van een scrumsessie die ik heb begeleid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Bel, mail, volg! Of vul het formulier in.